piątek, 8 lutego 2013

Piwne naleśniki z pastą pomidorową


Naleśniki z piwem to pomysł na szybką gorącą przekąskę, kolację lub lekki obiad. Są bardziej wyraziste w smaku niż tradycyjne naleśniki na bazie mleka i świetnie komponują się z pikantnymi farszami. Ja proponuję Wam dziś wersję ekspresową, taką dla zabieganych, a jednocześnie smaczną, sycącą i ciekawą w zestawieniu.

SKŁADNIKI

Na naleśniki:

250 ml piwa

2 jajka

5 łyżek mąki pszennej

3 łyżki oleju

szynka i ser żółty (po tyle plastrów ile wyjdzie naleśników)

ogórek konserwowy


Na pastę:

1/2 puszki pomidorów w soku

1 ząbek czosnku

1/4 cebuli

sól, pieprz,

słodka papryka w proszku

szczypta chili

zioła prowansalskie

Piwo, mąkę, jajka i olej miksujemy i odstawiamy do opadnięcia piany. Następnie smażymy cienkie naleśniki.  Na środku każdego naleśnika kładziemy plaster sera, na niego plaster szynki i plaster ogórka (kroimy go wzdłuż). Zwijamy naleśniki tak jak krokiety i obsmażamy.

Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę trzemy na drobnej tarce i łączymy z pozostałymi składnikami pasty i miksujemy na jednolitą gładką masę. Podgrzewamy i lekko odparowujemy. Smarujemy wierzch gorących naleśników.


Prawda, że szybko? A jak pysznie...

W innej wersji możecie użyć sera, parówek i papryki - też są pyszne :-)   


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)