wtorek, 12 lutego 2013

Serowe pancakes z migdałami i amaretto


Skoro już oswoiłam się z nazwą pancakes to czas, by zacząć wymyślać coś po swojemu. Dzisiejsza propozycja powstała tradycyjnie już w wyniku spontanicznego łączenia tego co pod ręką ;-) Nie za słodkie, bez zakalca, z delikatnie migdałową nutką... pyszne... moim testerom smakowały ;-)

SKŁADNIKI

200 g serka o smaku naturalnym (np.: bieluch, president)

2 szklanki mąki

2 jajka

1 szklanka mleka

100 g migdałów

1 cukier waniliowy

6 łyżek cukru pudru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

100 g masła

10 kropel aromatu migdałowego

likier amaretto - po 1 łyżeczce na każdy placek


Migdały zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na kilka minut, a następnie obieramy z brązowych skórek. Tak przygotowane migdały rozdrabniamy blenderem lub w młynku. Masło roztapiamy i studzimy. Wszystkie składniki (oprócz amaretto) miksujemy razem (pamiętajcie o migdałach i maśle) i odstawiamy na ok. 10 minut, a następnie smażymy małe placki na rozgrzanym maśle. 


Gotowe polewamy amaretto (dla dzieci może być cukier puder).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)