sobota, 28 czerwca 2014

Cukinia zapiekana z tuńczykiem




Lato zdecydowało się powrócić więc i posiłki stają się bardziej letnie, lżejsze, a co najważniejsze - tak w moim odczuciu - powinno się je przygotowywać szybko, by nie stać przy gorących palnikach przez cały dzień (zwłaszcza gdy kuchni jest mikroskopijnej wielkości, tak jak u mnie...). W związku z tym mam dziś dla Was propozycję bardzo szybkiego dania, a do tego lekkiego i baaaardzo smacznego :-) Prawdę mówiąc, to od momentu rozpoczęcia do wyjęcia z piekarnika zeszło mi niewiele ponad pół godziny :-) 


SKŁADNIKI

2 cukinie


Na farsz:

2 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju

1 pęczek dymki ze szczypiorem

1/2 pęczka koperku

1/2 puszki kukurydzy

2 łyżki pasty pomidorowej

2 jajka (surowe)

sól, pieprz


dodatkowo: starty parmezan




Tuńczyka odsączamy i przekładamy do miski. Dymkę i koperek siekamy i dodajemy do ryby. Dodajemy pozostałe składniki, doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy. Cukinie kroimy wzdłuż na dwie części każdą, a następnie wybieramy łyżką miąższ z ziarnami. W powstałe łódeczki nakładamy farsz i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 - 20 minut. Gorące cukinie posypujemy parmezanem.  





Lato w pełni!

3 komentarze:

Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)