czwartek, 14 sierpnia 2014

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i cynamonową kruszonką



No więc jestem na wakacjach :-) póki co pogoda jest rewelacyjna, pokój w którym mieszkamy nie budzi najmniejszych zastrzeżeń (z balkonu widzę morze :-) ), do plaży mamy jakieś 200 m, dziecko ma apetyt jak nigdy... po prostu pełen relaks :-) Ale zanim tu przyjechaliśmy wykopałam z lodówki kilka rzeczy, z których upiekłam taką oto drożdżówkę na drogę :-) właściwie jechaliśmy w nocy, więc była następnego dnia do kawy :-) Polecam ją Wam, zwłaszcza teraz w sezonie śliwkowym - robi się ja szybko i jest przepyszna...  


SKŁADNIKI

Ciasto:

4 szklanki mąki pszennej

1 szklanka cukru

1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego

50 g drożdży

120 g masła

3 jajka

1 duży cukier wanilinowy


Kruszonka:

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki cukru

1/2 łyżeczki cynamonu

25 g masła


dodatkowo: śliwki




Jajka i oba cukry ucieramy razem, a następnie lekko podgrzewamy aż cukier całkowicie się rozpuści. Masło kroimy na małe kawałki, dodajemy do ciepłych jajek i mieszamy aż się rozpuści. Drożdże rozpuszczamy w jogurcie. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy masę jajeczno - maślaną i jogurt z drożdżami - wyrabiamy ciasto. Powinno odchodzić od ścianek miski i od dłoni, ale jest dość rzadkie. Przekładamy ciasto do foremki, a na wierzchu układamy śliwki, z których wcześniej usuwamy pestki.
Mąkę, cukier i cynamon mieszamy razem, a następnie dodajemy pokrojone masło i rozcieramy aż powstaną malutkie grudki. Kruszonka posypujemy ciasto i odstawiamy na ok. 30 minut. 
Ciasto pieczemy ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 


3 komentarze:

Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)