piątek, 5 września 2014

Tarta z łososiem i mango



Dzisiejszy przepis jest zainspirowany akcją jaką ogłosiła Agnieszka z bloga "Agusiowe gotowanie". Założeniem akcji było to, by zaproponować połączenie: ryba i owoce. Ma ona bowiem na celu rozpowszechnianie dań rybnych i mam nadzieję, że to moje Wam się spodoba. Dlaczego? Bo to bardzo łatwa w przygotowaniu i niezwykle smaczna tarta z łososiem w roli głównej. A zatem smacznego :-)


SKŁADNIKI

200 g wędzonego łososia

1 dojrzałe mango

2 kulki sera mozzarella

1 opakowanie ciasta francuskiego

1 duży pomidor

listki melisy

oliwa z oliwek i mąka (do foremki)




Mango obieramy i kroimy w cienkie plasterki.  Mozzarellę odsączamy i też kroimy w plasterki. Łososia dzielimy na mniejsze kawałki. Formę do tarty spryskujemy oliwą i oprószamy mąką, a następnie wykładamy ciastem. Na nim układamy naprzemiennie mango, ser i łososia, a gdy warstwa jest gotowa układamy na niej drugą. Posypujemy posiekaną melisą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15-20 minut.
Pomidora kroimy w drobną kostkę, obkładamy nim upieczoną tartę.

P.S.
We wspólnym gotowaniu udział brały także:


Basia i Julka http://basjulowepasje.blogspot.co.uk/2014/09/ryba-z-owocami-wspolne-gotowanie.html









12 komentarzy:

  1. Smakowita Twoja rybka:)dziękuję za wspólne gotowanie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna propozycja :) Chętnie bym zjadła, u mnie też mango :)

    OdpowiedzUsuń
  3. to musiało być pyszne!! dziękuję za wspólne gotowanie i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj zjadłabym taką pyszną tartę :) Super :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pewnie przepyszne! :))

    http://suzzue.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. mmmm zapowiada się przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jaka ciekawa tarta! Musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetna propozycja, dziękuję za wspólne gotowanie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajnie się razem gotowało, miło mi bardzo. Rybka cud miód, mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Moje smaki, wygląda pysznie tarta :-) dziękuje za wspólne gotowanie

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale smakowicie wygląda! Dzięki za wspólne gotowanie :D

    OdpowiedzUsuń

Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)