niedziela, 4 stycznia 2015

Tortille z kurczakiem (po mojemu)



Tortille - bardzo szybkie danie, które doskonale sprawdza się jako obiadokolacja... To taka moja definicja ;-) Kiedyś już proponowałam Wam je (KLIK) w trochę innej wersji. Ta dzisiejsza jest zdecydowanie szybsza, może nawet łatwiejsza, ale równie pyszna :-) Danie sycące, wyraziste... Czego chcieć więcej? Może tylko dobrego apetytu ;-)


SKŁADNIKI

5 dużych tortilli (średnica 30 cm)

podwójny filet z kurczaka

2- 3 łyżki przyprawy kebab - gyros

1/2 szklanki wody

keczup


Na sałatkę:

6 dużych liści kapusty pekińskiej 

4 - 5 łodyg selera naciowego

1 średnia cebula

1/2 puszki kukurydzy

1/2 świeżego ogórka 

1 opakowanie pomidorków koktajlowych

2 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki octu jabłkowego

sól, pieprz, cukier


Na sos czosnkowy:

2 łyżki majonezu

2 łyżki sera mascarpone

3 ząbki czosnku

sól, pieprz

suszony majeranek




Fileta kroimy w kostkę, przyprawę mieszamy z wodą i wszystko umieszczamy na silnie rozgrzanej, suchej patelni i smażymy od czasu do czasu mieszając, aż cała woda odparuje, a mięso będzie miękkie.

Kapustę cienko szatkujemy, kukurydzę odsączamy. Selera i ogórka kroimy w kostkę, cebulę w ćwierćplasterki, pomidorki na ćwiartki. Oliwę, ocet i przyprawy mieszamy razem. Łączymy wszystkie składniki razem i odstawiamy na kilka minut.




Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do sera zmieszanego z majonezem. Dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy.

Placki tortilli podgrzewamy na suchej patelni przez kilka minut z obu stron (uważajcie żeby nie zbrązowiały, bo wtedy będą twarde i się połamią). Na każdym placku rozsmarowujemy sos czosnkowy, na niego układamy sałatkę, polewamy keczupem i kładziemy mięso. Zawijamy: najpierw dół (1/4 całego placka) zakładamy do góry, a następnie zwijmy w rulon. Gotowe :-) 



2 komentarze:

Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)