piątek, 10 kwietnia 2015

Biszkopt z kremem i galaretką



Jeśli już zapomnieliście o świątecznych ciastach to może przygotujecie na niedzielę takie szybkie ciasto? No właściwie to może nie szybkie, a zwyczajnie łatwe :-) Owoce możecie użyć dowolne, takie jak lubicie najbardziej. Ciasto jest przepyszne, zwłaszcza schłodzone :-) To do dzieła... a ja uciekam do moich spraw niecierpiących zwłoki ;-)


SKŁADNIKI

Biszkopt:

5 jajek

3/4 szklanki cukru

3/4 szklanki mąki pszennej

1/4 szklanki mąki ziemniaczanej


Masa:

1 l mleka

2 budynie śmietankowe

2 galaretki morelowe

300 g masła


Dodatkowo:

1 puszka moreli

2 galaretki morelowe

0,5 l gorącej wody





Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę, na koniec dodajemy stopniowo cukier. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. Obie mąki mieszamy razem i dodajemy po jednej łyżce do masy jajecznej. Przelewamy ciasto do foremki (dużą, prostokątna) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut, następnie wyjmujemy upieczony biszkopt a piekarnika i upuszczamy go wraz z formą z wysokości ok. 60 cm. Ponownie wstawiamy do wyłączonego już i uchylonego piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia. 

Odlewamy szklankę mleka i rozrabiamy w nim budynie. Pozostałe mleko zagotowujemy i do wrzącego dolewamy rozrobione budynie, gotujemy aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza i zestawiamy z ognia. Do gorącego budyniu wsypujemy galaretki i dokładnie mieszamy aż się rozpuszczą. Zostawiamy masę żeby wystygła. Następnie miksujemy masło i dodajemy stopniowo zimną masę budyniowo - galaretkową. 

Galaretkę rozpuszczamy w wodzie.

Biszkopt nasączamy zalewą z owoców, wykładamy na niego masę, na nią morele i zalewamy tężejącą galaretką. Odstawiamy ciasto by galaretka zastygła. 

6 komentarzy:

Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)