wtorek, 5 maja 2015

Schab w 5 minut



Nie będę się użalać na brak czasu, bo to już stara śpiewka, a poza tym nie bardzo aktualna w ostatnich dniach :-) No w każdym razie przepisy z cyklu "szybka kuchnia" zawsze się przydadzą i zawsze będą aktualne :-) Dziś proponuję schab, który nie dość, że nie wymaga wielkiej pracy, to jeszcze jest niezwykle delikatny, soczysty, pyszny... Możecie go robić z różnymi przyprawami, a i tak będzie dobry :-) Ja mam tu taką wersję...


SKŁADNIKI

ok. 1 kg schabu bez kości

1 łyżka soli

1 łyżka suszonego majeranku

1 łyżeczka pieprzu

4 ziela angielskie

4 liście laurowe

woda (tyle, by skryło mięso)




Schab myjemy, osuszamy i obwiązujemy nitką lub wkładamy do siatki masarskiej. Wodę zagotowujemy z przyprawami, a następnie do wrzącej wkładamy schab i gotujemy 5 minut. Wyłączamy i odstawiamy całość  do wystygnięcia (nie wyjmujemy mięsa z wody, tylko studzimy wszystko w garnku, w którym się gotowało). Następnie stawiamy garnek na palniku i znów zagotowujemy (tym razem z mięsem w środku), gotujemy 5 minut i wyłączamy, studzimy (aż mięso będzie zupełnie zimne). Wyjmujemy z wywaru, schładzamy.
I co, może być?






4 komentarze:

  1. Świetny schab :) I jak szybko!

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam! :) ten schabik jest pyszny i soczysty :)

    OdpowiedzUsuń
  3. czy ten schab po gotowaniu jest już od przypraw taki brązowy na skórce? czy dodatkowo był lekko owędzony?

    OdpowiedzUsuń

Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)