środa, 7 września 2016

Zupa z soczewicy z pomidorami




Co tam gotujecie w środku tygodnia? Jakieś wyszukane przepisy, niecodzienne czy coś szybkiego i sprawdzonego? Ja mam dla Was taką podpowiedź na dziś: Szybki i sprawdzony krem z soczewicy, a dla tych co jej dotąd nie jadali będzie od razu wyszukane ;-) Zupę robi się dosłownie chwilę, a jest przepyszna. No i przez to, że jest zmiksowana nawet największe niejadki nie mają się do czego przyczepić ;-) 


SKŁADNIKI

2 marchewki

2 pietruszki

1/3 selera

1 cebula

1 szklanka czerwonej soczewicy

1 l wody lub bulionu (może być też poniedzielny rosół ;-) )

2 duże pomidory

2 listki laurowe

2 ziela angielskie

sól, pieprz




Marchewkę, pietruszkę, selera i cebulę obieramy, kroimy w dowolne kawałki. Wkładamy do garnka i zalewamy wodą lub bulionem, dodajemy listki, ziele, sól i gotujemy do miękkości. Do miękkich warzyw dodajemy soczewicę i gotujemy aż całość zacznie się rozgotowywać. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, wkładamy do rondelka z grubym dnem i lekko rozsmażamy, a następnie przekładamy do zupy. Całość zagotowujemy i następnie blendujemy na gładki krem. Doprawiamy pieprzem i w razie potrzeby jeszcze raz solą. 
Tak przygotowany krem możemy podać z kleksem jogurtu naturalnego, zieloną pietruszką, groszkiem ptysiowym lub grzankami. Ale zupa jest tak pyszna, że i bez tego tego towarzystwa też będzie Wam smakowała :-) 


1 komentarz:

  1. bardzo lubię zupy z soczewicy :) ta wersja również świetna :)

    OdpowiedzUsuń

Cenię sobie Wasze uwagi, ale lubię wiedzieć z kim rozmawiam :-) dlatego proszę, nie zostawiajcie mi anonimowych komentarzy, tylko podpiszcie się :-)